HTML

szervezetfejleszt

heti elmélkedés a szervezeti kultúra tárgyból tanultakról, az élmények szintetizálása.

Friss topikok

Linkblog

első kettő

2008.10.03. 16:16 eszkis

nagyjából egy brainstrom eredményeit lehet majd itt alant olvasni, néhány dolog eszembe jutott az első két órán történtekkel kapcsolatban, ezeket osztom meg most veletek.

kellemes meglepetés volt a nemek arányának ilyen alakulása, ugyanakkor az első óra bemutatkozós, flipchartra irogatós részén érdekes felfedezést tettem: amikor be kellett mutatni az eredményeket, minden csoportból megszólalt a fiú. ahol egy ember volt ott is, ahol többen voltak fiúk, ott többen szerepeltek (még ha nem is mindenki). felolvastak, flipchartot fogtak, magyaráztak, mindenesetre megjelentek a nagyközönség előtt.

miért exponálták magukat a fiúk? vezető szerepet kaptak, szereztek maguknak? milyen lehet egy olyan csoportban a csoportdinamika(?vajon ez a helyes szó?) ahol csak egyneműek vannak? hogyan alaulnak a szerepek a vegyes csoportokban? mennyire meghatározó a személyiség, és mennyire meghatározó az ember neme? vagy melyik hat melyikre jobban?

a következő érdekes dolog volt, hogy a bemutatkozáskor mindenki (nyilván mi is) elmondtuk, hogy mennyire jó lenne, ha itt valamilyen közösség kialakulna. nekem úgy tűnt, hogy mindenkinek nagyon fontos, hogy itt végre találjon magának valami társaságot, (sarkítok), mindenki végre tartozni akar valahova. mintha a hoszonnéhányéves negyed- ötödéves egyetemista nem találta volna meg a társaságát az egyetemen. nekem nyilván könnyebb, van két diákszervezetem, meg a régi barátaim is. mondjuk a végzett szervezetfejlesztéses öcsis barátosném elmesélte, h szerinte a mellékszakirány is egy diákszervezet, és imádta a csapatot. lehet, h itt is lesz közösség, de hogy mindenki ennyire görcsösen kapaszkodjaon ebbe a lehetőségba, az furcsa.

a harmadik feltűnő dolog az volt, hogy mennyire sok inputot vártatok/vártok tőlünk az órára nézve. kb ez töltötte ki az első óra felét, és nekm a második órán a mipörgetfel/milassítle játék is nagyon ennek tűnt. alapvetően nehéz kérdés, mert nem találkoztunk még ezzel a szakterülettel és az ilyen oktatási formával sem, így nem tudom, h milyen elvárásaim lehetnek. a következő félévben a következő tárgynál már biztos konkrétabb leszek. mindenesetre sokmindent elmondtunk, még ha nagyrészük közhely is volt, remélem kezdetek vele valamit, és tényleg személyre szabjátok a csoportnak az órákat.

zárom soraim,

 

z

Szólj hozzá!

Címkék: közösség második első gender visszajelzés

A bejegyzés trackback címe:

https://szervezetfejleszt.blog.hu/api/trackback/id/tr89694465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása